07 augustus 2011

Talking politics...


Ach, wat had ik vurige en gepassioneerde discussies kunnen hebben met mijn overgrootvader Arthur Anciaux. Hij was in de jaren vijftig gemeenteraadslid voor het S.F.I.O, een voorloper van de PS, in de Franse gemeente Feignies. Geen simpel clubje die rooie jongens, zoals blijkt uit de uitleg via bovenstaande link. Als je weet dat Feignies in het oude staalbekken van de Samber ligt, net over de grens, komende van Mons zal het je ook niet verwonderen dat die partij een enorme aanhang had onder de mijnwerkers, metaalarbeiders,... Mijn overgrootvader, pèpère voor de familie, was naar het schijnt een erg rechtschapen man met duidelijke principes maar vooral een groot hart. Vaak ging hij bij buren en inwoners langs om poolshoogte te nemen van eventuele problemen, je moet bedenken dat de tweede wereldoorlog nog maar enkele jaren voorbij was, de miserie moet enorm geweest zijn.

Gek eigenlijk: mijn overgrootvader "socialist", terwijl het overgrote deel van mijn familie dat allesbehalve was/is. Ik weet het wel, er lopen enkele verloren schapen rond in de familie, à bon entendeur salut, maar het gedachtengoed van het roosje en het vuistje is niet zeer aanwezig tijdens familie-etentjes en knabbelbabbels.

Hoewel ik aan mijn Franse familie hoegenaamd niet uitgelegd krijg welke strekking mijn hobby nu eigenlijk is ben ik zeker dat ik met pèpère goeie gesprekken zou gehad hebben, mét een glaasje rode wijn bij de hand. Rood ja, zo fanatiek ben ik nu ook weer niet ;-) Waarmee ik dus maar wil zeggen dat het eigenlijk geen rol speelt welke partij je voorkeur wegdraagt, als je maar politiek geïnteresseerd bent en er af en toe eens over kan discussiëren. Nee?

Cool runnings,

Emmanuel

Arthur Anciaux is de man onder het, inderdaad, rode pijltje.

2 opmerkingen:

Yves zei

Ja.

Anoniem zei

Toffe info brô! Mooi geschreven. En ja: stèl dat we hem nog eens zouden kunnen spreken...

Brô